Aangezien er in deze tijden frequent gebruik gemaakt wordt van video conferentie tools lijst ik graag even de voor- en nadelen van een aantal bekende tools op en waar mijn voorkeur naartoe gaat.


Whatsapp – Privégebruik
Via Whatsapp is het heel eenvoudig om snel met één of meerdere contacten een videogesprek te houden. Er bestaat een desktop versie van Whatsapp, maar deze ondersteunt geen videogesprekken. Een videogesprek via Whatsapp is dus enkel mogelijk vanop je smartphone.

Facetime – Privégebruik
Net zoals Whatsapp is Facetime zeer eenvoudig om met één of meerdere contacten een videocall te doen. Echter is dit enkel mogelijk met iPhones. Via je iMac, Macbook of iPad kan je Facetime ook gebruiken, alleen blijft de camera in portrait modus staan waardoor je camera een beperkt zicht heeft.

Zoom – Werk
Zoom is een van de bekendste video conferentie tools op de markt. Er is een gratis versie van beschikbaar waarbij groepsgesprekken een limiet van 40 minuten hebben. Voor langere groepsgesprekken zal je een betalend account moeten nemen. Ik heb gemerkt dat het op verschillende toestellen noodzakelijk is om de software van Zoom te installeren, wat het niet zo toegankelijk maakt.

Google Meet– Werk
Google Meet bestaat niet in een gratis versie. Indien je over een G-suite account beschikt, kan je hier wel gebruik van maken (en ook contacten uitnodigen die geen G-suite account hebben). Het voordeel is dat je via dit via de meeste browsers kan gebruiken. Enkel op smartphones en tablets zal je een app moeten installeren. Werkt vlot en goed, enkel is er geen layout om meer dan 4 personen in een thumbnail overzicht te zien. Hiervoor bestaat er wel een leuke plugin: Google Meet Grid View

Whereby – Werk of privé
Whereby is een van mijn favorieten. In de gratis versie kan je een ‘room’ aanmaken die je publiek toegankelijk kan maken (of na goedkeuring). Hiermee creëer je een virtuele ontmoetingsplaats voor je vrienden, familie of collega’s. De gratis versie beperkt je wel tot maximum 4 gebruikers (wat opzich wel al de moeite is). Het voordeel is dat er geen registratie nodig is om deel te nemen aan het gesprek en je via praktisch alle toestellen eenvoudig via de browser kan deelnemen aan het gesprek.

Mijn voorkeur
Indien je een videocall wilt doen met max. 4 personen, raad ik aan om Whereby te gebruiken. Gebruiksvriendelijk, zonder registratie en zonder installatie van software kan iedereen deelnemen aan het gesprek.

Vanaf meer dan 4 personen wordt het bekijken welke mogelijkheden je werkgever ondersteunt. Indien jullie G-suite accounts hebben, gebruik dan Google Meet. Indien niet, kan je de gratis versie van Zoom gebruiken voor max. 40 minuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.